Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Międzynarodowa Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów odbędzie się w dniach 7-8 października w Hotelu NARVIL Conference & Spa w Serocku. Podczas dwóch dni konferencji uczestników czeka sesja sześciu specjalistycznych wykładów, dyskusja panelowa, show kulinarne oraz wizyta na poletkach pokazowych.
7 października 2014 roku |
|||
10:00 – 10:30 |
Rejestracja gości & welcome coffee |
||
10:30 – 11.10 |
OTWARCIE KONFERENCJI Produkcja brokułów na świecie – wykład wprowadzający |
Alan Sicard, President Sakata Vegetables Europe |
|
Sesja I: Aspekty gospodarcze produkcji i eksportu brokułu |
|||
11:10 – 11.50 |
Perspektywy oraz wyzwania rynkowe w zakresie produkcji brokułu na świecie |
dr David Hughes, Profesor marketingu żywności w Imperial College w Londynie (Wielka Brytania) Ekspert w zakresie trendów konsumenckich. Doradzał wielu organizacjom i firmom z branży spożywczej |
|
11:50 – 12:30 |
Analiza potrzeb i prognozy rozwoju eksportu polskich produktów ogrodniczych |
dr Paweł Szymczak, Doktor inżynier nauk rolniczych, specjalista uprawy warzyw (Polska) |
|
12:30 – 13.10 |
Wzrost konsumpcji brokułów w Europie Środkowo – Wschodniej – czynniki sukcesu |
prof. Henryk Mruk, Profesor nauk ekonomicznych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (Polska) Współpracuje z przedsiębiorstwami w zakresie tworzenia strategii rozwoju i budowania pozycji marki. Wśród jego zainteresowań naukowych znajdują się m.in. zachowania konsumentów oraz marketing artykułów żywnościowych |
|
13:10 – 13:40 |
PRZERWA KAWOWA |
||
13:40 – 15.00 |
Wariacje kulinarne na temat brokułu – pokaz autorskich potraw Tomasza Jakubiaka, gospodarza popularnego programu „Jakubiak lokalnie” w telewizji kuchnia + |
||
15:00 – 16:00 |
LUNCH |
||
Sesja II: Walory zdrowotne i promocja konsumpcji brokułu |
|||
16:00 – 16:30 |
Brokuł: wartości zdrowotne - przeciwnowotworowe, przeciwzapalne - lecznicze |
dr Elizabeth Jeffery, Profesor z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign (Stany Zjednoczone) Prowadzi badania w zakresie diety i zapobiegania chorobom. Zajmuje się w szczególności żywnością funkcjonalną: przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi właściwościami nieodżywczych składników pokarmowych |
|
16:30 – 17:00 |
Smaczny z natury – brokuł w diecie Polaków |
Małgorzata Desmond, Dietetyk i specjalista medycyny żywienia |
|
17:00 – 18:00 |
Popularyzacja wartości zdrowotnych brokułu – tendencje konsumpcyjne na rynku żywnościowym w Rosji |
prof. Jurij Pawlenko, Profesor z Instytutu Ekonomiki Rosyjskiej Akademii Nauk w Moskwie (Rosja) Ekonomista, ekspert rynku wschodniego W pracy naukowej zajmuje się m.in. instytucjonalnymi problemami rozwoju ekonomicznego |
|
18:00 – 19:00 |
Panel dyskusyjny z udziałem ekspertów oraz podsumowanie konferencji |
- prof. Henryk Mruk - dr David Hughes - dr Elizabeth Jeffery - dr inż. Paweł Szymczak - prof. Jurij Pawlenko |
8 października 2014 roku |
|
8:00 – 09:00 |
Wymeldowanie z hotelu, wyjazd autokarami na teren pól pokazowych |
9:00 – 10:00 |
Przejazd |
10:00 – 11:30 |
Zwiedzanie pól pokazowych odmian brokułów (Zdunowo, pow. Płoński) |
11:30 – 12:30 |
Lunch |
12:30 – 14:00 |
Przejazd autokarów na lotnisko Chopina w Warszawie |