Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pasy klinowe uzębione
2013-11-29 -
Spycharka seria 200
2012-01-05 -
Saletra amonowa - N 34%
2011-05-08 -
PUMA - poziomy wóz paszowy EUROMILK
2020-06-26 -
Owijarka do bel okrągłych G3010 GOWEIL
2020-07-24
Co piąty polski uczeń ma nadwagę
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Już co piąty uczeń ma problemy z nadmierną masą ciała. Największym problemem w żywieniu najmłodszych są nieregularne posiłki oraz dieta uboga w warzywa, a bogata w oczyszczone produkty zbożowe, słodkie przekąski i mięso.
Dane Instytutu Żywności i Żywienia pokazują, że ponad 22 proc. polskich uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę. Winę za to ponoszą złe nawyki żywieniowe oraz brak ruchu. Z raportu Instytutu Matki i Dziecka wynika, że tylko 1/4 dzieci w wieku 9–17 lat podejmuje umiarkowaną aktywność fizyczną przez minimum 60 minut rzadziej niż trzy razy w tygodniu. W zakresie diety dużym problemem są przede wszystkim nieregularne posiłki – zbyt mało dzieci spożywa pięć posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu. Negatywny wpływ ma także jedzenie wysokokalorycznych przekąsek pomiędzy posiłkami, zbyt duża ilość przetworzonych produktów zbożowych i niewystarczająca ilość warzyw.
– Spożywanie oczyszczonych produktów zbożowych, czyli białe pieczywo, biały ryż, biały makaron, słodkie płatki, które są praktycznie na śniadanie u 3/4 dzieci. Mała ilość warzyw – stanowią one tylko niewielki dodatek do potraw, jest to czasem plaster pomidora czy liść sałaty, trochę surówki lub warzywa w zupie – mówi agencji Newseria Hanna Stolińska, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia.
Dzieci jedzą także zbyt dużo owoców, a mogą sobie na to pozwolić jedynie najmłodsi o prawidłowej masie ciała. Dieta polskich uczniów jest także zbyt bogata w pełnotłuste produkty mleczne, słodkie desery mleczne, słodkie jogurty owocowe oraz słodycze. Dzieci piją zbyt mało naturalnej wody mineralnej, preferują bowiem bogate w cukier napoje gazowe, smakowe wody owocowe i nektary owocowe.
– Zbyt duża ilość mięsa, i to takiego poddanego niezdrowej obróbce termicznej, czyli smażeniu w głębokim tłuszczu, w panierce, bo takie rzeczy dzieci lubią najbardziej, np. paluszki rybne. Ryba jest zdrowa, ale jeżeli jest usmażona w mące, to nie jest to zdrowy produkt – mówi Hanna Stolińska.