W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej względem poprzedniego sezonu, kiedy produkcja wyniosła 2,05 mln ton.
Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem konsumpcji owoców w tym kraju. Przy czym 53% łącznych zbiorów spożywane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a 36% to konsumpcja ich przetworów – rodzynek.
Według FAMMU/FAPA, w tym sezonie spożycie winogron w sumie w Turcji oceniono na 2,1 mln ton. Niewielki jest eksport tych owoców w stosunku do zbiorów – na bieżący sezon szacowany jest na poziomie 250 tys. ton, a w poprzednim wysłano 177 tys. ton.
Tureckie owoce kierowane są przede wszystkim na rynek rosyjski – 68% łącznej wysyłki, a także do Niemiec, na Białoruś i do Arabii Saudyjskiej. Po raz pierwszy z uwagi na wprowadzone pod koniec 2015 roku rosyjskie embargo tureckie winogrona trafiły na rynek ukraiński, gruziński oraz kazachski. Import jest na minimalnym poziomie, przy czym w minionym sezonie sprowadzono 844 tony tych owoców, głównie z Chile czy Iranu.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Attache Reports USDA foto:
Gospodarz.pl