Zbiory pomarańczy w UE
W sezonie 2015/2016 całkowite zbiory pomarańczy we wszystkich państwach unijnych powinny wynieść prawie 6,055 mln ton w odniesieniu do 5,954 mln ton w poprzednim sezonie. Zwyżka produkcji to wynik przede wszystkim większych zbiorów we Włoszech, Grecji oraz Portugalii. Głównymi producentami pomarańczy w UE są oczywiście wspomniana już Hiszpania oraz Włochy – z tych dwóch pastw pochodzi 80% łącznych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50%. Pozostałe 20% to pomarańcze portugalskie, cypryjskie oraz greckie.
Konsumpcja pomarańczy
Od kliku lat spożycie pomarańczy na lokalnym, unijnym rynku utrzymuje się na stabilnym poziomie 5,3 -5,5 mln ton, co w przeliczeniu na 1 obywatela daje coroczną konsumpcję w granicy 10 kg. W analizowanym sezonie wielkość ta osiągnie 5,25 mln ton. Przy czym powyżej przeciętnej unijne spożycie utrzymuje się u największego unijnego producenta – Hiszpanii, gdzie konsumowane jest 20% wyprodukowanych na terenie Unii pomarańczy.
Handel pomarańczami
Unia Europejska jest zdecydowanie netto importerem pomarańczy, a każdego roku sprowadzane jest 800 – 900tys. ton tych cytrusów, przy czym na sezon 2015/2016 przewidywane jest dokładnie 850 tys. ton. Owoce te zakupowane są głównie z państw trzecich, a w poprzednim sezonie 2014/2015 czołowym dostawcą było RPA z wynikiem – 461,6 tys. ton oraz Egipt – prawie 192,3 tys. ton, czy Maroko – 83 tys. ton.
W przypadku eksportu pomarańczy z UE – wysyła się ich 300 tys. ton, choć na bieżący sezon założenie to 300 tys. ton w tym najchętniej sprowadzane są one przez Szwajcarów - w poprzednim sezonie było to 61,2 tys. ton, Serbów – 38,2 tys. ton oraz Norwegów – 28 tys. ton.