W sezonie 2016/2017 unijna produkcja pistacji utrzyma się na bardzo niskim poziomie wynoszącym 5,3 tys. ton.
To zdecydowanie mniej wobec zeszłosezonowej ilości wynoszącej ponad 11,6 tys. ton. Orzechy te produkowane są przede wszystkim we Włoszech, a 90% włoskich zbiorów pochodzi z Sycylii. W głównej mierze orzeszki pistacjowe są sprowadzane przez kraje unijne z USA i Iranu.
W poprzednim sezonie zakup wyniósł 80,0 tys. ton, a na ten sezon planowany jest wzrost do 82,0 tys. ton. W poprzednim sezonie 54,2 tys. to stanowiły dostawy amerykańskich orzeszków, a ponad 24,0 tys. ton irańskich, nieznaczna ilość pistacji pochodziła z Turcji – ponad 2,0 tys. ton. Poziom krajowej konsumpcji szacowany jest na 85,0-90,0 tys. ton, a wielkość eksportu jest minimalna i w bieżącym sezonie wyniesie jedynie 1,3 tys. ton pistacji.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: USDA foto:
Gospodarz.pl/MP