Zbiory brzoskwiń i nektarynek w UE
Owoce te uprawiane są obecnie na powierzchni około 232,4 tys. ha czyli niemalże porównywalnej do poprzedniego sezonu 232,4 tys. ha. W omawianym sezonie zbiory oszacowano na 4,02 mln ton wobec 4,18 mln ton zebranych w sezonie 2014/2015.
Najwięksi producenci unijni to niezmiennie Włosi, Hiszpanie, Grecy oraz Francuzi. Nieznaczna produkcja notowana jest także na Węgrzech, w Portugalii czy Bułgarii. Włochy to największy unijny producent i zarazem konsument brzoskwiń i nektarynek, chociaż ostatnie dwa sezony dały przewagę produkcyjną Hiszpanom, którzy są jednocześnie największym ich eksporterem, Grecja zaś to dominujący, unijny przetwórca.
Poza wspomnianymi w tabeli największymi, unijnymi producentami w bieżącym sezonie na około 50,0 tys. ton szacowane są zbiory na Węgrzech i ponad 37,0 tys. ton w Portugalii. sezonie 2015/2016 konsumpcja brzoskwiń i nektarynek pozostanie na zbliżonej do poprzedniego sezonu wielkości 2,8 mln ton. Najwięcej tych owoców spożywane jest we Włoszech i Hiszpanii – przede wszystkim w postaci świeżej.
Eksport brzoskwiń i nektarynek przekroczy 300 tys. ton
Państwa unijne są netto eksporterem omawianych owoców – w sezonie 2015/2016 import szacowany jest na około 28,0 tys. ton, a najwięcej na unijny rynek trafia owoców z RPA, Maroka i Chile. W przypadku eksportu do państw trzecich w bieżącym sezonie przekroczy on 310,0 tys. ton a najwięcej owoców w poprzednim sezonie pomimo wprowadzone embargo trafiło do Rosji, na Ukrainę i Białoruś. Najwięcej jednak kraje unijne eksportują omawianych owoców między sobą, a liderem na wewnętrznym rynku jest Hiszpania, której tegoroczną wielkość eksportu do pozostałych państw unijnych oszacowana na ponad 842,0 tys. ton – czyli ponad połowa lokalnych zbiorów trafia na eksport.