Cena truskawek z szypułką w krajowym skupie, zgodnie z danymi monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa w dniach 10-11 czerwca wynosiła średnio 2,30 zł/kg, czyli była o 39 proc. niższa w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim – informuje Bank BGŻ.
Natomiast truskawki bez szypułki skupowane były w cenach od 2,50 od 2,90 zł/kg, a zatem o około 35 proc. taniej niż przed rokiem. Przyczyną spadku cen jest prawdopodobny wzrost podaży tych owoców na rynku krajowym. Co więcej, sytuacja na rynku przetworów również działała w kierunku obniżek, gdyż ceny truskawek mrożonych z Polski na rynku europejskim są o 13,5 proc. niższe w ujęciu rocznym.
Niemniej jednak, poziom cen jest najniższy w ciągu minionych 3 lat, chociaż kształtuje się na relatywnie przeciętnym poziomie. W latach 2009 i 2010, na początku sezonu truskawki bez szypułki skupowane były w cenach odpowiednio 2,25-2,39 zł/kg i 1,30 zł/kg, czyli były nawet dwukrotnie tańsze niż obecnie.
Spadek cen tych owoców widoczny jest również na rynkach hurtowych. Na podwarszawskich Broniszach w dniu 17 czerwca, cena truskawek deserowych kształtowała się na poziomie 2,20-3,50 zł/kg, podczas gdy rok wcześniej kosztowały one od 6,50 do 8,50 zł/kg.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu