Jak wynika z danych, zbiory owoców jagodowych w Polsce w 2017 r. wyniosły 0,5 mln t. W porównaniu do 2016 r. zmniejszyły się o 15%, a w odniesieniu do średniej z wcześniejszych 5 lat były niższe o 10%.
Do zakładów przetwórczych trafiło mniej surowca niż w sezonie poprzednim, ale skala spadku dostaw była niższa niż wynikałoby to z poziomu obniżenia zbiorów. Stało się tak głównie z uwagi na wysokie ceny skupu oferowane przez zakłady przetwórcze na krajowym rynku, co wpłynęło na spadek eksportu owoców.
Poza tym, wolumen eksportu przetworów z tych owoców, tj. zagęszczonych soków, a także mrożonych owoców obniży się mniej niż ich produkcji, gdyż za granicę trafią nie tylko przetwory z sezonu bieżącego, ale też zapasy z sezonu poprzedniego.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto:
pixabay.com