Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz zawieszany HARDY MASTER Plus
2020-08-13 -
Analiza finansowa gospodarstwa
2020-11-18 -
PILARKA piła SPALINOWA HUSAR * 52cc *
2011-10-04 -
Wiertnica spalinowa EFCO MTL81R
2012-03-13 -
HALA UDOJOWA RYBIA OŚĆ
2021-12-01 -
Bijlsma Hercules Sortownik sitowy 15.000
2020-01-28 -
Motyko-grabki metalowe
2013-02-26
Sytuacja cenowa na rynku owoców w Polsce (czerwiec 2015)
W czerwcu 2015 r. w stosunku do czerwca 2014 roku ceny jabłek na rynkach hurtowych wzrosły o 33%, firmy eksportujące oferowały ceny wyższe o 46%, a spółdzielnie ogrodnicze o 50% - podaje Irena Strojewska w Rynku Rolnym IERiGŻ-PIB. Większe ceny otrzymywali również producenci za truskawki w spółdzielniach ogrodniczych o 3%, w hurcie o 18% i w skupie na eksport o 55%.
Ceny owoców w Polsce
Zakłady przetwórcze oferowały większe ceny za porzeczki czarne i czerwone do mrożenia odpowiednio o 23 i 7%, jak i również za truskawki z szypułką do tłoczenia o 9%, przy czym truskawki odszypułkowane do mrożenia potaniały o 2%. Zwyżka cen większości owoców jagodowych wynikała z nadwyżki popytu nad podażą na globalnym rynku przetworów z tych owoców.
Jak podaje ekspertka IERiGŻ-PIB, w czerwcu 2015 r. w odniesieniu do maja 2015 r. ceny jabłek wzrosły na rynkach hurtowych o 9%, niezmienne pozostały w spółdzielniach ogrodniczych, a oferowane przez firmy eksportowe potaniały o 7%. Na rynku hurtowym zwiększyły się ceny winogron o 41%, cytryn o 22%, mandarynek i pomarańcz po 3%. Potaniały jedynie banany o 3%. Nie zmieniły się ceny gruszek w hurcie, a zmniejszyły się o 22% w spółdzielniach ogrodniczych.
W maju 2015 r. w porównaniu do maja 2014 r. przeciętne ceny detaliczne owoców świeżych i chłodzonych zmniejszyły się o 0,9%, owoców mrożonych o 4,6%, a przetworów owocowych były wyższe o 1,4%, przy spadku cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,2%.
Owoce pestkowe, w tym głównie czereśnie z importu, nektaryny, brzoskwinie, awokado itp., potaniały o 22,8%, a owoce cytrusowe i banany po 1,2%. Podrożały owoce jagodowe o 8,6%, owoce suszone i orzechy o 4,1%, a także jabłka o 1,8%.