Jak wynika ze wstępnych danych, w roku 2016 światowy eksport awokado zamknął się wolumenem 1 919 tys. ton względem 1 706 tys. ton w poprzednim roku.
Największym obszarem eksportującym awokado są kraje Ameryki Północnej - w roku 2016 było to 1 005 tys. ton. Poza tym 370 tys. ton stanowiła wysyłka z państw Ameryki Łacińskiej. Meksyk pozostaje od lat na pierwszym miejscu wśród globalnych dostawców awokado – w roku 2016 wysłał 950 tys. ton. Na drugim miejscu znajduje się Peru z wynikiem 210 tys. ton, a na trzecim Holandia z wynikiem 195 tys. ton, przy czym zdecydowana większość to owoce reeksportowane. Ponadto 125 tys. ton to eksport z Chile, 85 tys. to z Hiszpanii i 63 tys. ton z RPA.
W przypadku światowego importu awokado też największym obszarem importującym jest Ameryka Północna z wynikiem 964 tys. ton. Zdaniem FAMMU/FAPA, łącznie w całym 2016 roku na świecie sprowadzono 1 942 tys. ton względem 1 769 tys. ton w roku 2015. Największym, światowym importerem są Stany Zjednoczone z zakupami na poziomie 881 tys. ton. Poza tym 235 tys. ton przywiozła Holandia oraz Francja – 103 tys. ton. Po 90 tys. ton awokado sprowadzili także w minionym roku Kanada, Hiszpania i Wielka Brytania.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet awokado foto:
sxc.hu