Spożycie bananów w Polsce sięga przeciętnie 7 kg rocznie na osobę, ale importerzy tych owoców oceniają, że mogłaby być nawet trzy razy wyższe. Dla przykładu w Skandynawii wynosi ona 18 kg na osobę.
Konsumpcja bananów w Polsce
Sprzedaż detaliczna wzrasta, bo banany wpisują się w zdrowy tryb życia. Owoce te trafiają do Polski przede wszystkim z Ekwadoru i Kolumbii. Przywóz w 2014 roku wyniósł 326,5 tys. ton o całkowitej wartości ponad 907 mln zł wraz z bananami suszonymi.
– W Polsce konsumpcja bananów jest nadal na stosunkowo niskim poziomie, mówimy o około 7 kg bananów rocznie na głowę, a przykładowo na rynku skandynawskim, który jest pod tym względem rekordowy, ten wynik wynosi około 18 kg. Mamy jeszcze co robić – możemy zwiększyć poziom sprzedaży praktycznie trzy razy, aby osiągnąć chociażby poziom skandynawski – mówi agencji informacyjnej Newseria Bartosz Szatkowski, dyrektor zarządzający firmy Quiza, jednego z największych polskich importerów bananów.
Przeciętna dla UE to 10 kg. Wielkość sprzedaży bananów w Polsce zależy głównie od sezonowości i dostępności innych owoców krajowej produkcji. Banany są drugim po jabłkach najpopularniejszym owocem, choć z uwagi na promocję konsumpcji jabłek ze względu na rosyjskie embargo dystans między nimi wzrósł.
– Również moda na zdrowy i aktywny tryb życia ma duży wpływ na poziom sprzedaży. Banany są bardzo ważnym elementem codziennej diety, ponieważ zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają na dobre samopoczucie i w znaczący sposób poprawiają naszą aktywność – wyjaśnia Szatkowski.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/Newseria Biznes, foto:
Gospodarz.pl/DK