W związku z tym, Grecja stanie się trzecim co do wielkości unijnym producentem tych owoców, tuż za Włochami i Hiszpanią.
W omawianym okresie uprawa winogron w Grecji miała miejsce na łącznej powierzchni 16,5 tys. ha. Do bezpośredniej konsumpcji w tym kraju trafi w bieżącym sezonie około 205 tys. ton winogron, czyli nieco więcej wobec niespełna 194 tys. ton w poprzednim okresie. W sezonie 2012/2013 z Grecji wyeksportowane zostanie nieco ponad 72 tys. ton winogron, czyli o 5 tys. ton więcej wobec sezonu 2011/2012. Przy czym do państw Unii Europejskiej wysłane zostanie 65,8 tys. ton, a do krajów trzecich trochę ponad 6 tys. ton.
Eksport winogron z Grecji odbywa się przede wszystkim w okresie od początku lipca do końca września, a głównymi odbiorcami są Niemcy, Holandia i Wielka Brytania – w sumie do tych krajów trafia około 65% greckiego eksportu.
Z kolei w przypadku importu tych owoców do Grecji, co roku ksztaltuje się on na poziomie około 1,7-2,0 tys. ton, przy czym w bieżącym sezonie będzie to około 1,7 tys. ton, w tym ponad 1,1 tys. ton będzie pochodziła z państw unijnych – podaje FAMMU/FAPA.