Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Seria MF 3000 690
2011-12-14
Spadł import owoców cytrusowych do Polski
W odniesieniu do pierwszego półrocza 2014 r., w 2015 roku kolejny raz zmalało zapotrzebowanie w Polsce na importowane owoce cytrusowe. Całkowity ich przywóz do Polski w analizowanym okresie zmniejszył się do 251,2 tys. ton, a wydatki na ten cel osiągnęły wartość 157,5 mln EUR. Dla porównania w pierwszych sześciu miesiącach w roku poprzednim kontyngentem zakupów cytrusów to 264,8 tys. ton o wartości 164,4 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.
Najwięcej cytrusów importujemy z Hiszpanii
W sumie 87% całkowitych dostaw wszystkich zakupów cytrusów do Polski w czasie od stycznia do końca czerwca stanowiły owoce pochodzące z państw unijnych – 218,9 tys. ton względem 226,3 tys. ton o wartości 136 mln EUR. W odniesieniu do importu cytrusów z krajów Unii Europejskiej, jak co roku najwięcej sprowadziliśmy ich z Hiszpanii – 165,2 tys. ton, co 66% łącznego przywozu cytrusów oraz 74% dostaw z krajów unijnych. Pozostałe ilości cytrusów sprowadziliśmy z Niemiec - 25,7 tys. ton oraz po 8 tys. ton Włoch, Grecji i Portugalii.
W stosunku do pierwszego półrocza 2014 r., w porównywalnym czasie 2015 roku z państw trzecich zaimportowaliśmy mniej cytrusów o 19 tys. ton względem niecałych 21,7 tys. ton w minionym roku. Wartość tego przywozu to 14,0 mln EUR. Najwięcej cytrusów z tego kierunku pochodziło w analizowanym czasie z Egiptu – 5,4 tys. ton, Maroka - 4,5 tys. ton oraz RPA – 2,6 tys. ton.
Poza tym pozostałe owoce cytrusowe w pierwszych sześciu miesiącach minionego roku zakupiono z państw kandydujących do UE w tym z Turcji – 12,4 tys. ton względem 15,7 tys. ton przed rokiem.
Największy udział w tej grupie produktowej sprowadzanych owoców cytrusowych w pierwszym półroczu 2015 roku miały pomarańcze - 40% z 101,3 tys. ton następnie mandarynki – 29% z 73,7 tys. ton oraz cytryny – 20% z 50,8 tys. ton i grapefruity – 10% z 25,2 tys. ton.
Dominuje import pomarańczy
W pierwszych sześciu miesiącach zeszłego roku przywieziono do Polski 101,3 tys. ton pomarańczy i 73,7 tys. ton mandarynek. Wartość tych zakupów to odpowiednio 51,8 mln EUR oraz 48 mln EUR. W przypadku importu pomarańczy to nieznaczny spadek w przywozie przed rokiem, gdyż była to wielkości ponad 109 tys. ton tych cytrusów. Trochę mniej również w analizowanym okresie sprowadzono mandarynek – ich kontyngent importu zmalał o 2 tys. ton.
Czytaj dalej na następnej stronie...