Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
Właściwości odżywcze orzechów
Orzechy włoskie podobnie jak i laskowe mają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych w codziennej diecie. Orzechy zawierają białka i składniki mineralne, w tym również potas, wapń i magnez. Są doskonałym źródłem witamin A, C, E. Dostarczają błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przez co skutecznie zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.
Właściwości odżywcze orzechów włoskich i laskowych
Ponadto, jak zaznacza Danuta Łabędź z MODR, sprzyjająco wpływają na układ krwionośny, a także zapobiegają atakom serca oraz zmniejszają poziom cukru we krwi. Podnoszą sprawność intelektualną, łagodzą stany depresyjne i poprawiają nastrój. Z uwagi na to, że są wysokokaloryczne, powinny być konsumowane regularnie, ale z umiarem.
Z uwagi na wysoką zawartość olejów możliwości przechowywania orzechów są bardzo ograniczone z powodu ich podatności na jełczenie. W związku z tym, świeże powinno się kupować w nieznacznych ilościach. Najlepiej jest nabywać je w łupinach, gdyż można je przechowywać w ten sposób nawet przez pół roku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a do tego bardzo dobrze nadają się metalowe szczelnie zamykane pojemniki. Orzechy obrane z łupin szybko tracą swoje wartości odżywcze pod działaniem tlenu, przez co należy je zużyć w czasie 4-6 dni. Jeszcze bardziej wrażliwe na utlenianie są orzechy tarte i mielone. Dlatego też rozdrabnia się je bezpośrednio przed użyciem. Z kolei niedojrzałe lub źle przechowywane mogą być szkodliwe.
Można je jeść same, albo dodawać do wielu słodkich i pikantnych potraw. W całości lub tarte dodaje się do sałatek, deserów, puree, sufletów, jak i również do ciast i chleba. W trakcie prażenia nabierają intensywniejszego smaku, ale za to tracą wartości odżywcze.