| Autor: redakcja1

„Naturalna aspiryna”i zamiennik innych leków

Śmiało można powiedzieć, że to superfood – ma kolor czarny i malinowy smak, a jego wartości prozdrowotne są trudne do przecenienia. Czarna malina Rubus occidentalis L. wraz z aronią i czarnym bzem, pretenduje do medalowego miejsca na podium. Głos naukowców pod kierownictwem prof. dr hab. Mirosławy Krauze Baranowskiej, płynący z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, potwierdza zalety jeszcze rzadko spotykanych w Polsce owoców.

„Naturalna aspiryna”i zamiennik innych leków
Wartość biologiczna ciemno purpurowych owoców dostrzegli Amerykanie i od dawna prowadzą jego uprawę. Największe plantacje tej „naturalnej aspiryny” znajdują się w stanie Oregon.

W Polsce cenne właściwości eliksiru z czarnej maliny zostały docenione na Targach Natura Food 2019 i Pani Barbara Rusiecka-Górniak wyjechała z Łodzi ze Złotym Medalem, przyznanym w kategorii Produkt Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego.

W ubiegłym roku eliksir został nagrodzony złotym medalem na targach Polagra 2020 w Poznaniu. Natomiast ekstrakt z pestek czarnej maliny otrzymał Złoty Medal na targach Natura Food 2020 w kategorii Suplement Diety. Ów „cud przyrody” jest obecny w sklepach z BIO żywnością w całym kraju, podczas ekologicznych targów, na poznańskiej „Polagrze” i na łódzkich Międzynarodowych Targach „Natura Food”, a także na „Eco Gali” – Targu Żywności i Rękodzieła w Lublinie oraz w warszawskiej „Planotece w Elektrowni Powiśle.
 
Czy w Polsce nadszedł już czas na zainteresowanie się towarową uprawą czarnej maliny? Wydaje się, że tak, ale drogę do popularności utorują zapewne amatorzy.
 
Sądząc po liczbie ogłoszeń gospodarstw szkółkarskich oferujących sadzonki właśnie czarnej maliny, to rzeczywiście istnieje rynek odbiorców mających ogródki przydomowe. W mediach społecznościowych pełno jest opisów chwalących łatwość uprawy i odporność na mróz krzewów malinowych.
 
Tymczasem profesjonalne uprawy w Polsce można obecnie policzyć na palcach jednej ręki. A przy tym cały czas realizowane są programy potrzebne do znalezienia najlepszych rozwiązań.
 
W Polsce tak jak w innych krajach trwają prace nad uzyskaniem nowych odmian i technik ułatwiających zbiory. Wprawdzie ten krzew pochodzi z Ameryki Północnej, ale na ziemiach polskich jest gatunkiem zadomowionym lokalnie. W Wielkiej Brytanii bada się efekty uprawy w tunelach, natomiast w USA nie ustaje walka ze szkodnikami.
 
W tej sytuacji inicjatywa pani Barbary Rusieckiej-Górniak zasługuje na wyróżnienie. Zapotrzebowanie na superfood będzie rosło. Przetwory z czarnej maliny są dostępne przez cały rok.


Tagi:
źródło: