We Francji całkowity obszar upraw moreli w 2013 roku oszacowano na 13,7 tys. ha, czyli o 1% mniej wobec roku 2012 i o 3% mniejszy wobec średniej powierzchni upraw z okresu ostatnich 5 lat.
Natomiast tegoroczne zbiory prognozuje się na 156,4 tys. ton, a więc o 18% mniej w stosunku do roku poprzedniego. Niemniej jednak w odniesieniu do średniego poziomu zbiorów z lat 2008-2012 wielkość ta utrzymała się na niezmienionym poziomie.
Najwięcej tych owoców produkuje się w regionie Rodano-Alpejskim, gdzie łączna tegoroczna powierzchnia upraw wyniesie około 75 tys. ha, a szacowane zbiory moreli to 90 tys. ton.
Francja jest głównie eksporterem moreli, a wielkość importu jest zaś około trzykrotnie mniejsza od wysyłki. W minionym roku Francuzi wyeksportowali 58,6 tys. ton moreli, przy czym niecałe 53 tys. ton skierowano na wewnętrzny unijny rynek – przede wszystkim do Niemiec ponad 24 tys. ton. Ubiegłoroczny wolumen importu to nieco ponad 15,7 tys. ton, w tym ponad 12 tys. ton stanowiły zakupy hiszpańskich moreli.