Odwrotnie jest w przypadku spożycia jabłek - w miarę zwiększenia się produkcji jabłek spadała ich konsumpcja. W dekadzie lat osiemdziesiątych przy średniej produkcji 1500 tys. ton, spożycie wynosiło 25 kg/mieszkańca, będąc tym samym jednym z najwyższych w Europie. W 2008 roku, przy zbiorach 2,8 mln ton, nie przekraczało 18 kg, a w latach 2010-2011 przy podobnych zbiorach to już tylko 15-16 kg na mieszkańca, tj. 80 jabłek co daje 1,5 jabłka w tygodniu na 1 Polaka, tj. wynik jeden z najniższych w Europie.
Według FAMMU/FAPA, po wprowadzeniu embarga zdecydowanej poprawie uległa sytuacja promowania polskich jabłek – nie tylko w naszym kraju, ale i na świecie. Do tej pory był brak szerokiej informacji naszego społeczeństwa o wartości naszych jabłek, o ich walorach zdrowotnych i dietetycznych, a także całkowity brak promowania i reklamowania tego produktu na szeroką skalę czy w mediach.
Na konkurencyjność polskich jabłek na globalnym rynku składa się kilka powodów. Najważniejsze z nich to wysoka produkcja jabłek. W ostatnich trzech latach bardzo się też poprawiła jakość jabłek. Od 2009 roku przeważają jabłka wysokiej jakości, czego nie było wcześniej, kiedy na krajowym rynku i w eksporcie dominowały jabłka niskiej jakości. W ostatnich 3 latach wywóz polskich jabłek na rynki wschodnie, wahał się od 750 tys. ton do prawie 1 miliona ton, w tym do Rosji 600 – 750 tys. ton. Do tej pory polskie jabłko w wywozie uzależnione jest jednak ściśle od rynku rosyjskiego, a tak wysoki eksport był możliwy dzięki możliwościom sprzedaży jabłek niższej jakości i prawie wszystkich odmian jabłoni uprawianych w kraju.
Niemniej jednak, mimo rosyjskiego embarga Polska może wysłać 1,2 mln ton, a więc podobnie jak przed zakazem, pod warunkiem, że jabłka spełniają wymogi obowiązujące w różnych krajach. W zeszłym sezonie wywóz jabłek wyniósł 960 tys. ton.
Polskie potrzeby na jabłka deserowe wynoszą aktualnie 1,8 mln ton, a w najbliższej przyszłości do 2,2 mln ton, w tym 1,2 do 1,4 mln ton eksportu. Obecne zbiory jabłek są na poziomie 4 mln w najbliższych latach mogą wynieść około 4,5 mln ton. Nadwyżkę jabłek, w tym deserowych, niewysłanych przerabia się na różne przetwory.