Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią kulinarnych opowieści poświęconych tym owocom.
Koktajl truskawkowy z kopem
Składniki:
-
ćwiartka lub połówka limonki
-
2 łyżki brązowego cukru
-
kilka listków świeżej mięty
-
niecała szklanka truskawek
-
100 ml wódki
-
kruszony lód
Wykonanie: Miętę, limonkę, truskawki umyć i oczyścić. Następnie cukier rozetrzeć z miętą i limonką w moździerzu lub szklance. Truskawki zmiksować z odrobiną cukru, wódką i lodem. Wszystkie składniki przelać do jednej szklanki. Można udekorować truskawką i listkiem mięty.
Truskawkowy sorbet
Składniki:
-
2/3 szklanki wody
-
2/3 szklanki cukru
-
5 szklanek truskawek
-
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie: Rozpuścić cukier w wodzie i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki by całkowicie schłodzić. W międzyczasie oczyszczone i umyte truskawki zmiksować blenderem. Przygotowane truskawki trzeba przecedzić przez sitko i dodać je do schłodzonego syropu. Zmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji dodając sok z cytryny. Potem odstawić do lodówki na godzinę tak samo i truskawki. Po tym czasie syrop połączyć z truskawkami. Następnie przełożyć do pojemnika i owinąć go folią spożywczą by włożyć go do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksować sorbet i znów włożyć go do zamrażalnika na kolejne 3-4 godziny.
Makaron z truskawkami
Składniki:
Wykonanie: Truskawki obrać ze szypułek, umyć, oczyścić i pokroić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, ale by go nie rozgotować i odcedzić. Twaróg utrzeć z łyżką cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Uformować kulki. Truskawki i ser dodać do makaronu. Całość polać śmietaną.
źródło: Gospodarz.pl/foto:
sxc.hu