| Autor: mikolaj

I wiesz, co jesz - porzeczki

Nad rzeczką, opodal krzaczka... rosły porzeczki, ich cała masa. Mimo, że są drobne, trudne w zbiorze i je się je z wykrzywioną miną to warto to robić, bo zawierają wiele cennych wartości odżywczych. Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści, tym razem przybliżymy Wam porzeczki. Materiał dostaliśmy od jednego z naszych Czytelników - dziękujemy!

I wiesz, co jesz - porzeczki

Sorbet lodowy Cassis
 
Składniki
200 ml soku z czarnych porzeczek
2 łyżki soku z cytryny
200 ml cassis z Dijon – likieru  z czarnych porzeczek
 
Przygotowanie
Sok porzeczkowy należy zmieszać z sokiem z cytryny i likierem z czarnych porzeczek. Następnie należy przygotowany sok wlać do pojemników na lód i wstawić na co najmniej 5 godzin do zamrażalnika. Zmrożony sok należy zmiksować, a powstałą masę przełożyć do kieliszków, udekorować listkiem mięty lub melisy, plasterkiem pomarańczy lub gałązką porzeczek.
 
Pudding z polewą z czerwonej porzeczki
 
Składniki
1 kg świeżych lub mrożonych owoców: czerwonej i czarnej porzeczki, jagód, malin i jeżyn
3 łyżki cukru pudru
8 kromek chleba bez skórek
2 łyżki galaretki  z czerwonej porzeczki
 
Przygotowanie
Owoce i cukier gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż owoce zmiękną. Na brzeg i dno formy sufletowej o pojemności ok. 1 litra należy poukładać 6 kromek chleba. Odcedzone owoce przełożyć do formy wyłożonej chlebem, a z wierzchu przykryć pozostałymi 2 kromkami chleba. Polać całość resztką soku. Formę przycisnąć talerzykiem z obciążeniem i wstawić na ok 2-3 godziny do lodówki, tak aby chleb nasiąknął sokiem. Do przyrządzenia polewy należy przecedzić resztkę soku i zmieszać go z galaretką ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu ok 2 minut, aż galaretka zrzednie. Pudding przykryć talerzykiem i odwrócić wykładając go z formy. Podawać z polewą z czerwonej porzeczki.
 
Chutney porzeczkowy
 
Składniki
500 g czerwonych porzeczek
2 pomarańcze
1 cebula
1 papryka
2 łodygi selera naciowego
1-2 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
50 g rodzynek
250 g cukru
100 ml octu winnego
150 ml soku pomarańczowego
zielony pieprz
gorczyca
goździki
sól
 
Przygotowanie
Wszystkie owoce i warzywa oczyścić i pokroić. Włożyć do garnka, dodać starty chrzan, rodzynki, przyprawy i sok pomarańczowy i gotować przez ok. 20 minut. Następnie dodać cukier i ocet winny, wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut. Przełożyć do słoików i zamknąć.


Tagi:
źródło: