| Autor: redakcja6

Groźna bakteria atakuje cytrusy

Z informacji specjalistów wynika, że choroba dotyka głównie pomarańcze, które stają się gorzkie i spadają z drzew zielone jeszcze przed zerwaniem.

Groźna bakteria atakuje cytrusy
Plaga dotknęła w głównej mierze amerykański przemysł cytrusowy. Jest to najpoważniejszy kryzys w jego historii, gdyż na Florydzie, która zajmuje się produkcją grejpfrutów, cytryn i pomarańczy, upadły wszystkie 32 okręgi uprawy. Warto przy tym zwrócić uwagę, iż Floryda jest drugim pod względem produkcji soków pomarańczowych krajem na świecie.
 
Zdaniem specjalistów, konieczne jest jak najszybsze wynalezienie antidotum na bakterię, gdyż w przeciwnym razie cały przemysł cytrusowy mógłby przestać istnieć.

Jak do tej pory zdążyli ustalić eksperci, zielenienie owoców powoduje azjatycki szkodnik niewielkich rozmiarów, który przemieszczając się z drzewa na drzewo pozostawia na nich ślady bakterii.
 
W związku z tym amerykański rząd przekazał na walkę z niszczycielskim owadem już 11 mln dolarów. Ma to na celu zapobiegnięcie dalszemu spadkowi produkcji, który na chwilę obecną obniżył się o 10 procent.


Tagi:
źródło: