W sezonie 2016/2017 (według Oil World) na świecie zebrano 63,5 mln ton tego ziarna względem 64,2 mln ton w sezonie 2015/2016. Taki poziom produkcji rzepaku pozwolił na zaspokojenie globalnego popytu, który był o 0,5% niższy od produkcji.
W sezonie 2017/2018 prognozowane jest zahamowanie czteroletniego spadku produkcji rzepaku, którego zbiory prawdopodobnie wyniosą podobnie jak w sezonie poprzednim, a więc – 63,5 mln ton.
Szacuje się, że zbiory rzepaku będą wyższe niż w poprzednim sezonie: w Unii Europejskiej – o 8%, Kanadzie – o 10%, Rosji – o 51% oraz na Ukrainie – o 68%. Niższe zbiory u pozostałych liczących się producentów rzepaku prognozuje się w Australii o 30%, Indiach o 8% i Chinach o 3%.
Ocenia się, że w sezonie 2017/2018 zapasy początkowe rzepaku mogły być o 5% większe niż w sezonie poprzednim i wynieść 6,6 mln ton. Zużycie wzrośnie prawdopodobnie o 1% do 63,8 mln ton i będzie większe od bieżącej produkcji. W wyniku czego globalne zapasy na koniec sezonu 2017/2018 mogą zmaleć o 4,5% do 6,3 mln ton.