Jak wynika z najnowszej prognozy Oil World, w sezonu 2019/2020 w europejskich portach ceny amerykańskiej soi wyniosą 385 USD/t (cif Rotterdam), a europejskiego rzepaku 440 USD/t (cif Hamburg) i będą odpowiednio o 3,8% i 4,3% większe niż w poprzednim sezonie.
W grupie czterech najważniejszych olejów roślinnych najbardziej podrożeje olej palmowy – o 21,5% do 644 USD/t (cif N. W. Europa), w związku z oczekiwaną obniżką produkcji w 2020 r. w Malezji, która jest drugim jego producentem i eksporterem na świecie. Cena oleju słonecznikowego wzrośnie o 10,9% do 791 USD/t (fob N. W. Europa porty), sojowego o 6% do 792 USD/t (fob ex-mill Holandia), a rzepakowego o 8,3% do 903 USD/t (fob ex-mill Holandia). Mniejsze niż w sezonie 2018/2019 będą ceny śrut oleistych: sojowej – o 4,1% do 354 USD/t (argentyńska cif Rotterdam) i rzepakowej – o 13% do 228 USD/t (fob ex-mill Hamburg).
Od lipca do października 2019 r. ceny rzepaku na krajowym i europejskim rynku wolno rosły, ale były mniejsze niż przed rokiem. W listopadzie zwyżkowy trend cen skupu rzepaku na krajowym rynku został zahamowany. Według monitoringu cen prowadzonego przez MRiRW, w listopadzie 2019 r. ceny skupu rzepaku na krajowym rynku wyniosła 1637 zł/t i była o 0,2% niższa niż przed miesiącem i o 0,2% niż przed rokiem. Nastąpiła również obniżka cen zbytu oleju rzepakowego rafinowanego o 0,5% do 3520 zł/t i śruty rzepakowej o 0,4% do 815 zł/t. W ujęciu roku cena oleju rzepakowego rafinowanego była o 5,3% wieksza, a śruty rzepakowej 13% mniejsza.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 12(346), foto:
Gospodarz.pl/MP