| Autor: redakcja1

Produkcja oleju rzepakowego w Polsce

Uprawa roślin oleistych odgrywa ważną rolę w polskim rolnictwie. Nasiona roślin oleistych stanowią surowiec wykorzystywany do produkcji tłuszczów jadalnych i technicznych.

Produkcja oleju rzepakowego w Polsce
W Polsce najbardziej rozpowszechniony w gospodarstwach domowych jest olej rzepakowy, co wynika głównie z dużej popularności upraw rzepaku. Skala produkcji surowego oleju rzepakowego plasuje Polskę jako trzeciego producenta w Unii Europejskiej, po Niemczech i Francji. Produkowany w kraju olej rzepakowy wykorzystywany jest zarówno na cele konsumpcyjne w przemyśle spożywczym, jak i na cele techniczne.

Produkcja rafinowanego oleju rzepakowego w Polsce od 2020 r. wykazuje trend zwyżkowy, co związane jest z możliwością zwiększenia przerobu w krajowych tłoczniach ze względu na rosnącą od 2019 r. podaż nasion rzepaku z produkcji. W 2022 r. w Polsce (według szacunku IERiGŻ–PIB) wyprodukowano 840 tys. ton oleju rzepakowego rafinowanego, z tego oleju jadalnego 580 tys. ton, czyli 69% udziału w produkcji oleju rzepakowego rafinowanego, a oleju technicznego 260 tys. ton i 31%.


Tagi:
źródło: