Rzepak po soi jest najpowszechniej uprawianą rośliną oleistą w skali światowej.
W ostatnich pięciu latach udział zbiorów rzepaku w globalnej produkcji roślin oleistych wynosił około 12–13%.
Popularność uprawy wynika z możliwości wykorzystania rzepaku w przemyśle spożywczym, chemicznym, biopaliwowym i paszowym, a także w płodozmianie zbóż.
Produkcja rzepaku na świecie koncentruje się przede wszystkim w: Unii Europejskiej, Kanadzie, Chinach i Indiach. U tych producentów zlokalizowane jest w sumie około 75% areału globalnych upraw rzepaku.
Według szacunków USDA w sezonie 2022/2023 areał uprawy rzepaku na świecie może wynieść 41 mln ha i być wyższa o 7,5% niż w poprzednim sezonie. Największą powierzchnię zasiewów rzepaku szacuje się w Indiach - 9 mln ha i Kanadzie - 8,6 mln ha. Trzecią pozycję pod tym kątem zajmują Chiny z 7,1 mln ha, a czwartą Unia Europejska z 5,9 mln ha. Piąte miejsce na świecie pod względem obszaru zasiewów zajmuje Australia z 3,9 mln ha.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/DK