Sprzyjająca aura pogodowa przyczyniła się do lepszych zbiorów soi, które w tym sezonie w Brazylii wyniosą około 81-82,7 mln ton w stosunku do 66,4 mln ton w roku poprzednim.
Do tej pory brazylijskie uprawy soi były skutecznie dziesiątkowane przez chorobę zwaną rdzą soi wywoływaną przez pewną odmianę grzyba.
Z tego powodu w styczniu 2013 roku możemy mówić o niskim poziomie eksportu, a to za sprawą mniejszy ch zapasów tego ziarna pozostałych z poprzedniego sezonu. To również czas przed kolejnymi zbiorami.
Natomiast w Argentynie na przełomie roku 2012 i 2013 zwiększono zasiewy tego ziarna do granicy 92% planowanego obszaru, czyli mniej więcej tyle samo co rok wcześniej.
Niemniej jednak, jest wielce prawdopodobne, że zasiewy mimo wszytko będą mniejsze o niemal 1 mln hektarów. Na taki stan rzeczy wpływ mają powodzie występujące w niektórych rejonach kraju. W związku z tym, w najbliższym czasie będzie można dokładniej określić poziom krajowej produkcji. Według szacunków obniżka może wynieść 1,8%, co przełoży się na produkcję rzędu 54 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu