W sezonie 2014/2015 na rynku rzepaku rozpoczął się mniejszymi cenami skupu nasion niż przed rokiem – podaje Bank BGŻ.
Ceny rzepaku
Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, publikowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, w lipcu 2014 roku średnia cena skupu rzepaku netto ukształtowała się w granicy 1325 zł/t, przy czym cena ta została wyliczona jako średnia cena tego ziarna zakupionego w ramach zawartych kontraktów i poza nimi. W odniesieniu do tego samego miesiąca w 2013 roku była mniejsza o 12%, a w porównaniu do przeciętnej z ostatnich 3 lat była niższa o 26%.
Notowania rzepaku
Dla porównania, na giełdzie EURONEXT w Paryżu w lipcu obecnego roku ceny rzepaku z terminem dostawy na sierpień 2014 wyniosły przeciętnie 326 EUR/t i były o 14% mniejsze niż w tym samym okresie 2013 r. Wobec średniej z ostatnich 3 lat były z kolei niższe o 27%.
Podaż rzepaku
Jedna˛ z przyczyn obniżenia się cen na unijnym i globalnym rynku były oczekiwania co do bardzo wysokiej światowej podaży rzepaku w aktualnym sezonie. W swoim ostatnim raporcie z końca sierpnia eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej przewidują, że suma produkcji i zapasów początkowych wyniesie 75,3 mln t i będzie zbliżona do tej w sezonie 2013/2014 oraz o 4,8 mln t większa od średniej w trzech ostatnich sezonach.
Zapasy początkowe rzepaku w sezonie 2014/2015 były bardzo wysokie i wyniosły 6 mln t w odniesieniu do 3,9 mln t rok wcześniej. Z drugiej strony jednak, globalne zbiory w obecnym sezonie są prognozowane na poziomie 69,3 mln t, a więc o 3% mniejszym od produkcji w sezonie poprzednim, tj. o 2,2 mln t. Niemniej jednak, i tak będzie to drugi największy wynik produkcji w historii.
Zbiory rzepaku w UE
Poza tym, w przypadku Unii Europejskiej, będącej głównym producentem i konsumentem rzepaku na świecie, tegoroczne zbiory rzepaku w UE były rekordowo wysokie. Zdaniem ekspertów Rady, wyniosły 22,9 mln t w stosunku do 21,1 mln t w minionym roku, a więc były większe o 9%, i 19,8 mln t średnio w ostatnich trzech latach, co oznacza 15% zwyżkę.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
Gospodarz.pl