Unijny bilans oleistych
DG Agri prognozuje w tym sezonie obniżkę produkcji rzepaku w UE o 1,8 mln ton do 20 mln ton, a zwyżkę dla słonecznika o 0,6 mln ton do 8,5 mln ton. Nieznaczna produkcja soi znalazła się na większym jak rok wcześniej poziomie 2,5 mln ton.
Przez miesiąc minimalnie poprawiły się oceny zbiorów dla rzepaku z 19,9 mln ton, a dla słonecznika pozostały na stabilnym poziomie 8,5 mln ton. Przywóz surowców oleistych w sezonie 2016/2017 powinien wzrosnąć o 0,6% do 18,7 mln ton. Dla soi przewiduje się spadek przywozu o 0,29 mln ton do 14,3 mln ton, dla rzepaku zwyżkę o 0,31 mln ton do 3,8 mln ton oraz przyrost wwozu słonecznika o 0,11 mln ton do 0,57 mln ton. W analizowanym podaż 3 podstawowych surowców oleistych w sumie zmaleje o 1,9% do 52,7 mln ton.
W omawianym sezonie w Unii zapowiada się 1,8% obniżka przerobu 3 podstawowych surowców oleistych do 45,3 mln ton, w tym spadek dla rzepaku o 1,3 mln ton do 22,7 mln ton pod wpływem mniejszej produkcji i podaży. Jak podkreśla FAMMU/FAPA, dla słonecznika oczekiwany jest wzrost przerobu o 0,5 mln ton do 7,6 mln ton, za sprawą większej produkcji i podaży, a dla soi przerób powinien pozostać na podobnym poziomie 15 mln ton. W trakcie sezonu 2016/2017 zapasy surowców oleistych powinny zmaleć z 3,1 mln ton do 2,9 mln ton, w tym dla rzepaku do 1,03 mln ton, soi do 1,2 mln ton, przy czym słonecznika zwiększą się do 0,67 mln ton.