Światowe zbiory i zapasy soi powinny mocno wzrosnąć w nowym sezonie
USDA oczekuje, że światowe zbiory nasion soi w sezonie 2023/24 wzrosną aż o 40,2 mln ton (11% - r/r) do 369,6 mln ton.
USDA oczekuje, że światowe zbiory nasion soi w sezonie 2023/24 wzrosną aż o 40,2 mln ton (11% - r/r) do 369,6 mln ton.
Uprawa roślin oleistych odgrywa ważną rolę w polskim rolnictwie.
Według prognozy Komisji Europejskiej produkcja nasion oleistych wzrośnie w tym roku o 7,1% do rekordowych 33,62 mln ton.
Analitycy Stratégie Grains utrzymali prognozę produkcji soi w UE na poziomie 3,2 mln ton, czyli 0,7 mln ton więcej niż rok temu. Oczekiwane zbiory rzepaku podniesione zostały do 19,6 mln ton (+100 tys. ton - r/r).
Polska sprowadziła od początku tego sezonu (01.07 - 18.12.2022) 617,76 tys. ton nasion rzepaku spoza UE w porównaniu do tylko 137,38 tys. ton w analogicznym okresie przed rokiem.
W październikowym raporcie Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) na temat światowej produkcji rolniczej zbiory rzepaku w tym sezonie podniesione zostały o 0,7 mln ton (m/m) do rekordowych 83,8 mln ton. Oznaczać to będzie wynik aż o 13,5% (10,0 mln ton) lepszy niż w sezonie 2021/22.
Wprawdzie najnowszy raport USDA obniżył prognozę zbiorów soi w USA (m/m) o 1,8 do 117,4 mln ton, to jednak oczekiwana globalna produkcja tych nasion wzrosła o 1,2 mln ton do rekordowych 391,0 mln ton.
Z badań monolitowych i polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich pod koniec lutego i w pierwszej połowie marca br. wynika, że uprawy ozime w całym kraju przezimowały podobnie jak w roku minionym, praktycznie bez strat, a ich stan oceniany wczesną wiosną był dobry.
W Polsce produkcja rzepaku jest mniejsza od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, a to oznacza, że Polska nie jest w pełni samowystarczalna.
Polska, po Niemczech i Francji, zaliczana jest do grona czołowych producentów rzepaku w UE–27, z około 19% udziałem w unijnej produkcji w 2021 r.
Na rynku światowym w sezonie 2021/20222 produkcja rzepaku może ulec spadkowi. Zgodnie z szacunkiem USDA, globalne zbiory rzepaku w sezonie 2021/2022 mogą wynieść 69,3 mln ton i być niższe o 5,4% niż w sezonie 2020/2021.
W listopadzie 2024 r. średnia wartość Indeksu Cen Żywności FAO (FFPI) wyniosła 127,5 pkt, czyli o 0,5 proc. więcej niż wartość z października.
Z raportu FAO wynika, że międzynarodowe ceny olejów roślinnych rosły w listopadzie szósty miesiąc z rzędu. Pokazuje to wskaźnik cen olejów roślinnych FAO, który wyniósł średnio 164,1 punktu w listopadzie, co stanowi wzrost o 11,4 punku (7,5 procent) w porównaniu z październikiem i jest najwyższym wynikiem od lipca 2022 roku.