Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,1 M
2013-12-29 -
Ciągnik Steyr Multi
2020-04-14 -
Kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO LUXURY NE 12 KW
2020-04-23
Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce rośnie
Rolnicy w Polsce stawiają na ekologię. Liczba eko-gospodarstw w ubiegłym roku wzrosła o 25 procent. Jest to na razie tylko 3 procent całej powierzchni rolniczej w Polsce.
Sklepy
z żywnością ekologiczną cieszą się dużym zainteresowaniem. W
ich asortymencie możemy znaleźć nie tylko półprodukty, ale także
żywność wysoko przetworzoną.
Badania
wskazują, że sprzedaż tego typu produktów wzrosła aż o 33
procent w porównaniu do tego samego okresu rok temu.
Adekwatnie
do handlu, wzrost zapotrzebowania odnotowała też produkcja. Od
wielu lat eko-gospodarstw przybywa, a obecnie mamy ich niespełna 21
tys.
Eksperci zgodnie twierdzą, że zainteresowanie ekologiczną żywnością zarówno wśród konsumentów jak i producentów od 7 lat nieprzerwanie rośnie. Przewidują też, że ta tendencja w następnych latach będzie się utrzymywała ale jednak nie osiągnie więcej niż 4 procent względem polskiego rynku. Niestety skutecznym hamulcem dla ekologicznej żywności jest jej wysoka cena.
Paradoksalnie eko-rolnicy nie kładą zbyt dużego nacisku na rośliny białkowe i warzywa, które obecnie cieszą się największym zainteresowaniem.