Włochy – Podrobiona żywność ekologiczna

W latach 2007-2011 do obiegu trafiło niemal 700 tysięcy ton podrobionych artykułów ekologicznych, których wartość wyniosła 220 mln euro, a więc 1-2 procent eko rynku w Unii Europejskiej.

Włochy – Podrobiona żywność ekologiczna
Głównymi importerami fałszywej żywności była Austria, Belgia, Francja, Hiszpania, Holandia, Niemcy, Szwajcaria, oraz Węgry.
 
Niemal 2 lata trwało śledztwo, które wykryło, że artykuły potrzebne do produkcji ekologicznej żywności sprowadzano z Bułgarii oraz Rumunii, którym nadawano odpowiednie certyfikaty, a następnie sprzedawano za znacznie wyższe stawki.
 
W związku z tym trwają prace nad uogólnieniem systemy certyfikacji eko produktów, który zapobiegnie takim sytuacjom w przyszłości, a który zostanie przedstawiony już na początku nadchodzącego roku.
 


Tagi:
źródło: