Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-08
-
Ocena użytkowości bydła
2025-04-08 -
Źródła finansowania i inwestycje
2025-04-08 -
Prognoza opłacalności produkcji rolniczej
2025-04-08
Poznaj produkty
-
Brona talerzowa UH- Staltech
2016-05-13 -
Ostrzałka ręczna profi
2012-03-13 -
Anteny
2015-05-04 -
waga platformowa elektroniczna do 3 ton
2016-05-10 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 90x40 cm
2012-04-20 -
Go COMFORT.
2020-08-12 -
Zbiorniki Stalowe
2016-01-07
Rynek żywności ekologicznej rośnie o 20 proc. rocznie
Wartość rynku produktów ekologicznych wynosi 600-650 mln zł., co stanowi zaledwie 0,3 proc. rynku spożywczego. Jak prognozuje jednak spółka Bio Planet będziemy kupować coraz więcej taki artykułów. Do 2022 roku ich sprzedaż będzie rosnąć o około 20 proc. rocznie.

Żywność ekologiczna
W ciągu dekady jedenastokrotnie wzrosła powierzchnia certyfikowanych gospodarstw rolnych wytwarzających produkty ekologiczne. Statystyczny Polak przeznacza na nie jednak tylko 17 zł rocznie. Dla porównania w Niemczech wydatki te wynoszą 80 euro, a Szwajcarii – ponad 185 euro. Ciągle jednak w sklepach ekologicznych produkty te stanowią od 30 do 95 proc.
– Jest mnóstwo placówek, w których udział certyfikowanych produktów wynosi zaledwie 40-50 proc., zaś pozostałe to artykuły konwencjonalne, czasami tradycyjne, czasami zwykłe – mówi Sylwester Strużyna. – Udział produktów ekologicznych w ofercie pojedynczych sklepów jednak cały czas się zwiększa.
W tej chwili na rynku funkcjonuje około 600 sklepów specjalistycznych. W tym roku według szacunków spółki przybędzie około 50-60 placówek, co oznacza, że miesięcznie rozpoczyna działalność 5-6 nowych sklepów.
– W każdym mieście w Polsce liczącym kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców jest miejsce na placówkę z produktami ekologicznymi – mówi rozmówca agencji Newseria Biznes. – Każda nowa półka i każdy nowy sklep mają szanse znaleźć swoich klientów.
