Rolnictwo ekologiczne nie zawsze jest konkurencyjne

Zdaniem kanadyjskich badaczy, przy takich samych warunkach, zbiory z upraw tradycyjnych są o 25 procent większe niż z ekologicznych.

Rolnictwo ekologiczne nie zawsze jest konkurencyjne
Jednakże w przypadku zastosowania najlepszych metod ekologicznej uprawy można tą różnicę zmniejszyć do 13 procent. Jeżeli brać pod uwagę rośliny nawadnianie jak soja czy te uprawiane na glebach średnio alkalicznych i średnio kwaśnych to różnica wynosi jedynie 5 procent. Gorzej to wygląda w odniesieniu do ekologicznej uprawy warzyw czy niektórych gatunków zbóż.
Natomiast brytyjscy naukowcy twierdzą, że prócz naturalnych nawozów wystarczy dodatkowo zastosować nawożenie azotem. Według obliczeń najlepsze wyniki pod względem wielkości zbiorów można uzyskać poprzez połączenie tych dwóch sposobów uprawy.
Niemniej jednak w badaniach pominięto walory smakowe i zdrowotne żywności ekologicznej oraz jej wpływu na naturalne środowisko.


Tagi:
źródło: