Największy obszar ekologicznych użytków rolnych był w województwach: warmińsko-mazurskim - 108 667,22 ha i zachodniopomorskim - 100 570,18 ha, stanowiąc 39% powierzchni użytków ekologicznych w Polsce. Najmniejsza powierzchnia zajmowana przez ekologiczne użytki rolne była w województwach: opolskim - 3 216,54 ha i śląskim - 5 324,79 ha.
Według IJHARS, w 2016 r. powierzchnia zajmowana przez ekologiczne uprawy zbóż z nieznacznie w porównaniu do 2015 r. i wynosiła 101 147,80 ha, jednak w odniesieniu do łącznej powierzchni ekologicznych użytków rolnych w Polsce jej udział wzrósł o 1,4 p.p. i stanowił 18,9%. Odnotowano istotne zwiększenie powierzchni zajmowanej przez uprawy ekologicznych warzyw - 51 865,97 ha, przez co zwiększył się również jej udział w całkowitej powierzchni użytków rolnych o 2,7 p.p.
W porównaniu do 2015 r., w 2016 r. znacznie zmaleje powierzchnia zajmowana przez uprawy owoców - 34 427,32 ha i ziemniaków - 1837,93 ha. Udział powierzchni, na której występowały owoce zmniejszył się o 1,6 p.p., z kolei udział powierzchni upraw ziemniaków pozostał niezmienny w stosunku do całkowitej obszaru ekologicznych użytków rolnych w kraju. W 2016 r. stwierdzono zwiększenie wielkości produkcji upraw zbóż, owoców, warzyw i ziemniaków w porównaniu do 2015 r. Najbardziej wzrosła produkcja warzyw o 42,4% i ziemniaków o 20,2%. Produkcja zbóż była wyższa o 17%, a owoców o 15,7%.