Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
WIERTŁO seria 200
2012-01-05 -
Sorbent torfowy CB 18
2016-05-05 -
Przyczepa DRAKKAR CARGO
2013-10-30
Ekologiczna żywność ma marne szanse na światowym rynku
Mimo szybkiego wzrostu ekologicznych gospodarstw w Europie, eksperci nie przewidują dla nich zbyt optymistycznej przyszłości. Zgodnie twierdzą, że produkty żywności ekologicznej pozostaną mniejszością i będą mogli sobie na nią pozwolić jedynie zamożne osoby.
W
roku ubiegłym liczba eko gospodarstw zwiększyła się aż o 20
procent, zyskując tym sposobem wynik ponad 20,6 tysięcy. W ostatnim
czasie produkty ekologiczne bardzo zyskały na popularności. W
związku z tym przedsiębiorcy aż zacierają ręce licząc na szybki
zysk.
Żywność
ekologiczna stanowi zaledwie około 1-1,5 procenta całego rynku, a w
następnych latach nie przekroczy 3-4 procent.
Europejski i światowy rynek jest rynkiem seryjnych, powielanych i produkowanych w standardach międzynarodowych produktów.