Ekologiczna żywność ma marne szanse na światowym rynku

Mimo szybkiego wzrostu ekologicznych gospodarstw w Europie, eksperci nie przewidują dla nich zbyt optymistycznej przyszłości. Zgodnie twierdzą, że produkty żywności ekologicznej pozostaną mniejszością i będą mogli sobie na nią pozwolić jedynie zamożne osoby.

Ekologiczna żywność ma marne szanse na światowym rynku

W roku ubiegłym liczba eko gospodarstw zwiększyła się aż o 20 procent, zyskując tym sposobem wynik ponad 20,6 tysięcy. W ostatnim czasie produkty ekologiczne bardzo zyskały na popularności. W związku z tym przedsiębiorcy aż zacierają ręce licząc na szybki zysk.


Żywność ekologiczna stanowi zaledwie około 1-1,5 procenta całego rynku, a w następnych latach nie przekroczy 3-4 procent.


Europejski i światowy rynek jest rynkiem seryjnych, powielanych i produkowanych w standardach międzynarodowych produktów.



Tagi: