Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pług obracalny zawieszany RW47 (vario)
2012-01-04 -
SPULCHNIACZ DO GLEBY LEKKIEJ seria 200
2012-01-05 -
Sprzęgło kpl. BIZON Z-056
2012-04-18 -
Pług zawieszany RAPTOR – QRV
2020-02-20 -
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 600 ZEFIR
2013-06-19
E. Lech: Rozwój rynku żywności ekologicznej w Polsce idzie w dobrym kierunku
Rolnictwo ekologiczne w mediach - Fakty i mity wpływające na świadomość społeczeństwa, to temat konferencji, która odbyła się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rolnictwo ekologiczne
W konferencji uczestniczyła podsekretarz stanu Ewa Lech, która otwierając konferencję powiedziała, że rynek żywności ekologicznej rośnie na całym świecie. – W Europie jest to wzrost o 3%, w Polsce o 0,2 %, chociaż biorąc rok do roku bywa, że nawet o ponad 20% – zaznaczyła wiceminister Lech.
Zwróciła także uwagę, że średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce to około 26 ha, podczas gdy gospodarstwa tradycyjnego – około 10 ha – zaznaczyła podsekretarz stanu i dodała, że mamy też w kraju około 560 zakładów przetwórczych.
Wiceminister stwierdziła, że idziemy w dobrym kierunku i realizujemy program rozwoju rolnictwa ekologicznego. Najważniejszymi celami jest zwiększenie konkurencyjności
i utrzymanie bardzo wysokiego poziomu kontroli oraz zwiększenie wiedzy i świadomości konsumentów na temat produktów ekologicznych.
Eksperci, którzy uczestniczyli w konferencji zwracali uwagę na zasady dotyczące prowadzenia gospodarstw ekologicznych, system ich kontroli i certyfikacji.
Każdy produkt wprowadzany z tych gospodarstw na rynek musi posiadać odpowiedni certyfikat. W Polsce zarejestrowanych jest 10 jednostek certyfikujących, które posiadają akredytację. Każdy nabywca produktu ekologicznego może sprawdzić, na stronach internetowych Upoważnionych Jednostek Certyfikujących, czy posiada on ważny certyfikat.