Jak podaje Karina Rudzka z Nadleśnictwa Grójec, stosowanie jego w kuchni poleca się również przy skłonnościach do stanów zapalnych błony śluzowej żołądka i częstych infekcji dróg moczowych. Świeże listki bluszczyka kurdybanka mozna dodać do jajecznicy, zapiekanek ziemniaczanych, past serowych, sałatek i makaronów. Można gotować je jak szpinak i przyrządzać z nich sosy.
Równie powszechna jest bylica (Artemisia), w Polsce jest kilka jej odmian, np. bylica pospolita (Artemisia vulgaris), bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum), czy bylica piołun (Artemisia absinthium). Ziele bylicy zawiera związki goryczkowe, garbniki, żywice, witaminy, flawonoidy oraz znajdujące się w olejkach eterycznych – tujon i cyneol, nadające jej intensywny, charakterystyczny zapach. Roślina ta, jako przyprawa znakomicie wpływa na procesy trawienne i funkcjonowanie wątroby, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, pomaga przy niestrawności i wzdęciach, a także ma działanie uspokajające. idealnie nadaje sie do potraw tłustych i ciężkostrawnych, świetnie komponuje się z tymiankiem, estragonem, rozmarynem, oregano i liściem laurowym. Bylicę pospolitą najlepiej dodawać do wołowiny, jagnięciny, kaczki, gęsi, wieprzowiny czy dziczyzny. Warto również stosować ją do wszystkich ryb i owoców morza.
Kuklik pospolity (Geum urbanum) rośnie w lasach liściastych i mieszanych, zaroślach, rowach, zrębach, na siedliskach ruderalnych. Znany takze jako ziele goździkowe, gdyż jego aromat przypomina goździki. Idealny jako przyprawa. Z uwagi na swój aromat stosowany jest do aromatyzowania niektórych gatunków likierów i piw. Roślina ta charakteryzuje się właściwościami odkażającymi i antybakteryjnym. Działa przeciwbiegunkowo, pomaga przy niestrawności. Według Kariny Rudzkiej z Nadleśnictwa Grójec, sproszkowane kłącza można stosować jako przyprawę do zup, a listki jakododatek do zup, przy czym kuklik gotowany z mlekiem nadaje mu ciekawy smak.
Mieszanka przypraw do dziczyzny
Składniki: tymianek, pieprz czarny, korzeń kuklika, cząber, rozmaryn, bylica, jałowiec, ziele angielskie, szałwia krwawnik oraz bluszczyk kurdybanek.
Innym bardzo znanym zielem jest krwawnik (Achillea millefolium), który ma działanie rozkurczowe w chorobach żołądka i jelit, odkażające i przeciwkrwotoczne, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Ziele ma przyjemny aromat, a przyprawą są młode liście o gorzkawo-słonym, korzennym smaku, tj. delikatnie cierpki. Suszonego ziela można używać w małych ilościach do przyprawiania zupy jarzynowej, gulaszu, kartoflanki oraz do ciemnych sosów. Świeże, młode liście są idealnym dodatkiem do twarożku, razem ze szczypiorkiem i cebulą.