Zwiększy się produkcja polskich przetworów owocowych oraz soków

Według najnowszych danych, w sezonie 2011/2012 prawdopodobnie zwiększy się produkcja polskich przetworów owocowych.

Zwiększy się produkcja polskich przetworów owocowych oraz soków

Prognozuje się, że kontyngent ten ma oscylować w granicach 775 tysięcy ton, a więc o 40 tysięcy ton będzie większy niż w poprzednim sezonie.


W tym sezonie produkcja przetworów owocowych ma wynieść blisko 1,57 mln ton wobec 1,56 mln ton soków pitnych, napoi oraz nektarów.


Jednakże w obecnym sezonie tradycyjnie już największą część wolumenu będą stanowiły mrożone owoce, których ilość szacuje się na 300 tysięcy ton, gdzie sezon wcześniej było to o 10 tysięcy ton więcej, a także soki owocowe w koncentracie, których kontyngent osiągnie poziom 220 tysięcy ton w stosunku do wcześniejszych 175 tysięcy ton. Najwięcej w tym jest soku jabłkowego.


Jeżeli chodzi o sektor marmolad, przecierów oraz powideł to łączny wolumen produkcyjny wynosi 65 tysięcy ton, co daje zwyżkę o jeden tysiąc ton. Samych dżemów będzie 60 tysięcy, suszonych owoców 5 tysięcy, a kontyngent innych rodzajów przetworów wyniesie 125 tysięcy ton.



Tagi:
źródło: