Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Zwiększy się produkcja polskich przetworów owocowych oraz soków
Według najnowszych danych, w sezonie 2011/2012 prawdopodobnie zwiększy się produkcja polskich przetworów owocowych.
Prognozuje się, że kontyngent ten ma oscylować w granicach 775 tysięcy ton, a więc o 40 tysięcy ton będzie większy niż w poprzednim sezonie.
W tym sezonie produkcja przetworów owocowych ma wynieść blisko 1,57 mln ton wobec 1,56 mln ton soków pitnych, napoi oraz nektarów.
Jednakże w obecnym sezonie tradycyjnie już największą część wolumenu będą stanowiły mrożone owoce, których ilość szacuje się na 300 tysięcy ton, gdzie sezon wcześniej było to o 10 tysięcy ton więcej, a także soki owocowe w koncentracie, których kontyngent osiągnie poziom 220 tysięcy ton w stosunku do wcześniejszych 175 tysięcy ton. Najwięcej w tym jest soku jabłkowego.
Jeżeli chodzi o sektor marmolad, przecierów oraz powideł to łączny wolumen produkcyjny wynosi 65 tysięcy ton, co daje zwyżkę o jeden tysiąc ton. Samych dżemów będzie 60 tysięcy, suszonych owoców 5 tysięcy, a kontyngent innych rodzajów przetworów wyniesie 125 tysięcy ton.