Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Brony wirnikowe Maszyny nowe
2017-05-16 -
Wóz paszowy jednowirnikowy T659 OPTIMAL
2016-01-13 -
Oryginalne części Massey Ferguson
2019-07-24
Zmiana przepisów ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych
W dniu 15 lipca 2014 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Projektowana nowelizacja ustawy zawiera przepisy, które wdrażają rozwiązania prawa Unii Europejskiej.

Nowe przepisy projektu ustawy wynikają przede wszystkim z konieczności dostosowania polskiego prawodawstwa do zbliżającego się terminu rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Rozporządzenie jest podstawowym aktem prawnym regulującym kwestie znakowania żywności. Jedną ze zmian jest uchylenie w ustawie o jakości handlowej definicji opakowanego środka spożywczego, gdyż definicja ta znajduje się w powyższym rozporządzeniu. Odpowiednie zmiany, m.in. w definicjach odnoszących się do okresów trwałości, składnika odżywczego i składnika żywności, zostały dokonane w ustawie bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ślad za powyższymi, zmiany wprowadzono również w zakresie upoważnienia ustawowego dla ministra do spraw rynków rolnych w kwestii oznakowania środków spożywczych. Wydane na tej podstawie rozporządzenie będzie regulowało oznakowanie żywności w zakresie nieobjętym przepisami ww. rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Projekt przewiduje także inne zmiany związane z wdrożeniem przepisów unijnych. Producenci jaj będą mieli obowiązek jednorazowego zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej swojej działalności dotyczącej produkcji i pakowania jaj. Jaja będące w obrocie na rynku handlowym muszą spełniać wymagania, które są określone w rozporządzeniu nr 1308/2013, chodzi szczególnie o normy handlowe. Obecnie w Polsce jedynie 130 (na 450) zakładów pakowania jaj pozostaje pod nadzorem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Z tego względu konieczne jest objęcie pozostałych (ok. 330) zakładów obowiązkiem jednorazowego zgłoszenia działalności do wojewódzkiego inspektora. Producenci muszą wypełnić ten obowiązek w ciągu 3 miesięcy od dnia wejścia w życie przepisów ustawy. Dzięki temu zagwarantowane zostaną uczciwe praktyki w handlu jajami i ochrona konsumentów.
Czytaj dalej na następnej stronie...
