Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Zgarniacz linowy na powierzchnie betonowe
2013-07-31 -
Trak taśmowy z pełną hydrauliką
2014-03-18 -
Kultywator CRABBER
2020-02-20 -
Saletrzak z borem 27 + B standard
2012-01-04 -
KOSIARKI KBPR SAMASZ
2020-09-17 -
Poskromy dla bydła SA0096
2014-06-20
Zmiana przepisów ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych
W dniu 15 lipca 2014 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Projektowana nowelizacja ustawy zawiera przepisy, które wdrażają rozwiązania prawa Unii Europejskiej.
Nowe przepisy projektu ustawy wynikają przede wszystkim z konieczności dostosowania polskiego prawodawstwa do zbliżającego się terminu rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Rozporządzenie jest podstawowym aktem prawnym regulującym kwestie znakowania żywności. Jedną ze zmian jest uchylenie w ustawie o jakości handlowej definicji opakowanego środka spożywczego, gdyż definicja ta znajduje się w powyższym rozporządzeniu. Odpowiednie zmiany, m.in. w definicjach odnoszących się do okresów trwałości, składnika odżywczego i składnika żywności, zostały dokonane w ustawie bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ślad za powyższymi, zmiany wprowadzono również w zakresie upoważnienia ustawowego dla ministra do spraw rynków rolnych w kwestii oznakowania środków spożywczych. Wydane na tej podstawie rozporządzenie będzie regulowało oznakowanie żywności w zakresie nieobjętym przepisami ww. rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Projekt przewiduje także inne zmiany związane z wdrożeniem przepisów unijnych. Producenci jaj będą mieli obowiązek jednorazowego zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej swojej działalności dotyczącej produkcji i pakowania jaj. Jaja będące w obrocie na rynku handlowym muszą spełniać wymagania, które są określone w rozporządzeniu nr 1308/2013, chodzi szczególnie o normy handlowe. Obecnie w Polsce jedynie 130 (na 450) zakładów pakowania jaj pozostaje pod nadzorem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Z tego względu konieczne jest objęcie pozostałych (ok. 330) zakładów obowiązkiem jednorazowego zgłoszenia działalności do wojewódzkiego inspektora. Producenci muszą wypełnić ten obowiązek w ciągu 3 miesięcy od dnia wejścia w życie przepisów ustawy. Dzięki temu zagwarantowane zostaną uczciwe praktyki w handlu jajami i ochrona konsumentów.
Czytaj dalej na następnej stronie...