Wzrost przetwórstwa mleka w Polsce

W I połowie 2014 roku, z powodu bardzo korzystnych uwarunkowań produkcyjnych w roku ubiegłym, skup mleka w Polsce ukształtował się na poziomie o niemal 8% większym w skali roku – podaje Bank BGŻ.

Wzrost przetwórstwa mleka w Polsce

Import napędza produkcję mleka w proszku


W związku z tym, w odpowiedzi na duży popyt importowy generowany przez kraje rozwijające się, w pierwszym półroczu br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano bardzo duży wzrost produkcji mleka w proszku, bo o ponad 65% w ujęciu rocznym do 115 tys. ton.
 
Niemniej jednak, dynamika zmian była podobna w odniesieniu do mleka odtłuszczonego i pełnego, przy czym w okresie styczeń-maj sprzedaż mleka w proszku poza granicami Polski ukształtowała się w granicach 68,1 tys. ton, a więc o blisko 70% wyższym niż w analogicznym czasie przed rokiem.

Wzrosła produkcja masła
 

O 5% więcej niż w 2013 roku wytworzono również masła, czyli łącznie 88 tys. ton, a także serów dojrzewających i twarogów, gdzie w pierwszym przypadku zwyżka sięgnęła 1% do 151 tys. ton, a w drugim 3% do 207 tys. ton.
 
Niższa produkcja jogurtów
 
Nadal jednak utrzymuje się spadkowy trend w przypadku jogurtów, podobnie zresztą jak w całej Unii Europejskiej. W I półroczu tego roku w krajowych zakładach mleczarskich ich produkcja była o ponad 2% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 219 mln litrów.
 


Tagi:
źródło: