Wzrost produkcji serów i mleka płynnego

W I kw. 2017 r. w przypadku większości produktów mleczarskich kontynuowane były tendencje w produkcji zaobserwowane w 2016 r. Większy o 3,0% (4,2% po uwzględnieniu korekty na liczbę dni) skup mleka w Polsce przełożył się przede wszystkim na zwiększoną produkcję serów i mleka płynnego.

Wzrost produkcji serów i mleka płynnego
Zgodnie z danymi GUS, w okresie pierwszych trzech miesięcy br. w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób wytworzono 115 tys. t serów świeżych czyli o 4,5% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających zwiększyła się o 3,2% do 79,6 tys. t.
 
Jak podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, w I kw. 2017 r. wytworzono też 804,4 mln l mleka płynnego (wraz z przerzutowym), tj. o 3,8% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Należy zauważyć, że zarówno w przypadku serów jak i mleka płynnego była to kontynuacja kierunków produkcji zaobserwowanych w całym 2016 r.
 
W przypadku masła, którego produkcja w 2016 r. była o 6,8% większa niż przed rokiem, w I kw. br. odnotowano spadek produkcji o 3,3% (r/r) do 51,8 tys. t.
 
Ponadto, w I kw. 2017 r. duże zakłady wytworzyły 46,3 mln l śmietany, tj. o 3,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem oraz 91,3 mln l jogurtów, tj. o 10,0% mniej niż w I kw. 2016 r. Najgłębszy spadek produkcji odnotowano w przypadku mleka w proszku, wyniósł on 11,3% co oznaczało produkcję na poziomie 48 tys. t. Warto dodać, że w całym 2016 r. produkcja śmietany, jogurtów oraz mleka w proszku była mniejsza niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: