Ceny żywnośći
W związku z tym, jest to drugi miesiąc z rzędu wzrost, po czterech z kolei miesiącach spadku indeksu poprzedzonych dwoma miesiącami wzrostów. Wcześniej dziewięć miesięcy z rzędu ceny malały. W obrębie miesiąca indeksowane produkty utrzymywały różne tendencje, przy czym zboża, oleje oraz mięso podrożały, a artykuły mleczarskie oraz cukier staniały.
W kwietniu 2016 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 166,4 pkt. w stosunku do 159,8 w marcu 2016 r., a zatem był większy o 6,6 pkt. - 4,1% wobec 150,2 pkt. w kwietniu 2015 roku. Zwiększenie się wartości tego indeksu odzwierciedlało głównie trzeci miesiąc z rzędu umocnienie wartości oleju palmowego do poziomu najwyższego od 17 miesięcy w wyniku szacunków pogorszenia jego produkcji względem poprzednich prognoz na świecie w br. oraz wzrastającego popytu. Olej sojowy też podrożał pod wpływem mniej sprzyjających perspektyw produkcji soi w Ameryce Płd. w sezonie 2015/2016.
W kwietniu 2016 roku indeks cen zbóż FAO był w granicy 149,8 pkt. względem 147,6 w marcu br., a więc był wyższy o 2,2 pkt. - 1,5% oraz wobec 167,2 pkt., co daje spadek o 10,4% w kwietniu 2015 roku. Zwyżka wartości tego indeksu odzwierciedlała najbardziej umocnienie wartości kukurydzy za sprawą osłabienia wartości dolara amerykańskiego i pośrednio wpływu drożejących olejów. Sprzyjająca aura i spodziewana duża podaż pszenicy z nowych zbiorów ograniczała zwyżki cen pszenicy. Z drugiej strony ryż nieznacznie staniał pod presją malejących cen w Japonii.