Wzrost eksportu mleka w proszku

Ożywienie światowego zapotrzebowania na mleko w proszku wpływa stymulująco na jego eksport z Polski.

Wzrost eksportu mleka w proszku
W okresie styczeń–lipiec 2017 r. w sumie wysłano 84 tys. ton tego asortymentu, czyli o 22% więcej niż rok wcześniej, a wartość wywozu zwiększyła się o 51% do 178 mln euro.
 
Tradycyjnie przedmiotem eksportu było głównie odtłuszczone mleko w proszku - 70% udziału wywozie mleka w proszku ogółem. Przy zwyżce cen transakcyjnych o 12%, wywóz OMP osiągnął poziom 62 tys. ton, czyli o 21% większy niż w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2016 r. OMP znajduje nabywców przede wszystkim w krajach pozaunijnych - 77% całego wolumenu, m.in. w Algierii - 41%, Wietnamie - 12%, Chinach i na Filipinach - po 4%, w Meksyku - 3%, na Kubie, w Ghanie oraz Bangladeszu - po 2%.
 
Szacowany w Polsce w 2017 r. dalszy wzrost towarowej produkcji mleka będzie wpływał stymulująco na zwiększenie się produkcji artykułów mleczarskich. IERiGŻ – PIB ocenia, że w całym 2017 r., o ile koniunktura na globalnym rynku mleka w końcu br. nie ulegnie pogorszeniu, eksport produktów mleczarskich wyrażony w ekwiwalencie mleka surowego może być o 8% wyższy niż w 2016 r. i wynieść 4,2 mln ton. Wpływy z wysyłki prawdopodobnie osiągną wysoki poziom ponad 2 mld EUR i będą większe o 33% niż w 2016 r. i o 28% niż w 2015 r.


Tagi:
źródło: