Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł w listopadzie średnio 124,1 punktu, co oznacza wzrost o 4,1 punktu (3,4 procent) w porównaniu z październikiem, po spadku przez trzy kolejne miesiące.
Do wzrostu wskaźnika cen przyczyniły się wyższe światowe ceny oleju palmowego i słonecznikowego, które z nadwyżką zrównoważyły niższe notowania oleju sojowego i rzepakowego.
Międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły w listopadzie o ponad 6,0 procent, do czego przyczyniły się głównie bardziej aktywne zakupy dokonywane przez wiodące kraje importujące oraz sezonowo niższa produkcja w głównych krajach produkujących.
Światowe ceny oleju słonecznikowego również umiarkowanie wzrosły, głównie dzięki utrzymującemu się stałemu tempu zakupów importowych.
Z kolei międzynarodowe ceny oleju sojowego nieznacznie spadły w związku ze zmniejszonym światowym popytem importowym, co przeważyło nad wpływem niższych perspektyw produkcji soi w Brazylii, podczas gdy utrzymujące się obfite światowe dostawy przyczyniły się do niższych światowych cen oleju rzepakowego.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A. foto:
pixabay.com