Eksport cukru z Polski
W 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 464,9 tys. ton, a jego wartość 225,7 mln €. Oznacza to zwyżkę wolumenu o 7,6% r/r przy większej wartości o 20,8%. Średnia wartość wywozu zwiększyła się o 12,2% do 485 €/t - 2,12 zł/kg. Największym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 61% dostaw. Do UE cukier sprzedawano drożej o 13% po 525 €/t - 2,29 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał w cenie wyższej o 12,7% do 422 €/t - 1,84 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja, Rosja i Kazachstan.
Import cukru do Polski
Według FAPA/FAMMU, w 2016 roku import cukru do Polski był wyższy o 93,9% i wyniósł 229,7 tys. ton, a jego wartość była większa o 94,7% do 106,3 mln €. Cukier bez rozróżnienia na cukier biały i surowy sprowadzano droższy o 0,4% do 463 €/t - 2,02 zł/kg. Największymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 63% przywożonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE.
Z krajów trzecich cukier importowano taniej o 0,3% do 428 €/t - 1,87 zł/kg, a od unijnych partnerów w cenie wyższej o 6,1% do 521 €/t - 2,27 zł/kg. Najwięcej cukru zakupiono ze Niemiec, Szwecji, Litwy i Czech, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.
Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem
W 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zmalało o 9,8% do 119,3 mln € i o 25% do 235,2 tys. ton. Niższe saldo to głównie wynik znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach.
Bilans handlowy za 2016 rok wskazuje na poprawę zaopatrzenia cukru w kraju. Wysyłka do UE, gdzie może trafiać cukier kwotowy, obniżając tym samym jego podaż w kraju, była o blisko 3% większa, co nie powinno mieć znaczącego wpływu na poziom zaopatrzenia w kraju. Dodatkowo wywóz do UE przyspieszył dopiero w ostatnich dwóch miesiącach roku, przy czym do października był nieco niższy niż rok wcześniej. Eksport w sumie zwiększył się o prawie 8%, co trzeba łączyć z wyższą produkcją i zbyciem nadwyżek w krajach trzecich – eksport poza UE wzrósł o 16% wolumenowo. Natomiast zakupy cukru były większe o 111 tys. ton, co zrekompensowało z nawiązką większy wywóz o 33 tys. ton.