Indeks cen produktów mlecznych FAO wynosił w listopadzie średnio 114,2 punktu, co oznacza wzrost o 2,5 punktu (2,2 procent) w porównaniu z październikiem, co oznacza drugi z rzędu miesięczny wzrost, ale nadal jest o 23,2 punktu (16,9 procent) niższy w porównaniu z wartością sprzed roku.
W listopadzie międzynarodowe notowania cen masła i odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły, odzwierciedlając wysoki popyt importowy ze strony odbiorców z Azji Północno-Wschodniej, ograniczone zapasy i zwiększony popyt wewnętrzny przed feriami zimowymi w Europie Zachodniej.
Te same czynniki podniosły ceny pełnego mleka w proszku, jednak stale ograniczony popyt ze strony odbiorców azjatyckich w połączeniu ze stałą działalnością produkcyjną w Oceanii ograniczył wzrost miesiąc do miesiąca.
Do wzrostu światowych cen produktów mlecznych przyczyniło się także osłabienie dolara amerykańskiego względem euro.
Z kolei światowe ceny sera w dalszym ciągu spadały w związku z dużą dostępnością produktów przeznaczonych na eksport, zwłaszcza sera cheddar, pomimo sezonowych ograniczonych dostaw mleka w Europie Zachodniej.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
pixabay.com