W listopadzie ceny masła w UE dalej malały

Ceny masła w Unii Europejskiej spadają od lipca 2014 roku – podaje FAMMU/FAPA.

W listopadzie ceny masła w UE dalej malały

Ceny masła w UE

Pewna stabilizacja notowana była na przełomie października, jednak ostatnie tygodnie przyniosły kolejne spadki. Nie były one jednak tak dynamiczne jak w poprzednich miesiącach. Produkcja masła u czołowych producentów i eksporterów nadal jest sporo większa niż przed rokiem, a umocnieniu notowań cen nie sprzyja ograniczony popyt z Chin i nałożone przez Rosję embargo.
 
Poza tym unijne ceny wciąż znajdują się poniżej poziomu z tego samego okresu 2013 roku. Pewien wpływ na obserwowaną na początku listopada stabilizację i obniżenie się dynamiki spadków ma nadchodząca zima na półkuli północnej i szacowana sezonowa zniżka produkcji.
 
W dniu 23 listopada 2014 roku przeciętna ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3 EUR/kg i była o 1,77% mniejsza niż przed miesiącem, ale pozostając przy tym na poziomie o 26,09% niższym niż w analogicznym okresie 2013 roku.

Ceny masła w Polsce

W analizowanym czasie minimalnie zwiększyły się ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod kątem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 23 listopada 2014 roku jego ceny utrzymywały się w granicy 3,04 EUR/kg, a zatem to o 1,67% więcej niż przed miesiącem, a w ujęciu PLN o 1,2% do 12,82 PLN/kg.
 
Niemniej jednak, w skali tygodniowej zanotowano drugi z rzędu spadek wynoszący 0,65%. Stawki te nadal były wyższe o prawie 23,4% od ceny interwencyjnej i o 1,3% od średniej ważonej dla całej UE, przez co ten tłuszcz z Polski nadal pozostaje konkurencyjny we Wspólnocie, a państwa UE są czołowymi partnerami w wymianie handlowej masłem.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: