Utrzymuje się dobra koniunktura na światowym rynku mleka

Na rynkach Unii Europejskiej ceny mleka surowego i produktów mlecznych są sporo większe niż przed rokiem.

Utrzymuje się dobra koniunktura na światowym rynku mleka
W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. poziom cen skupu mleka w krajach UE-28 wzrósł do 33,30 EUR/100 kg, czyli o 21% w porównaniu z takim samym okresem 2016 r., w tym w UE-15 o 20% do 33,77 EUR/100 kg, a w UE-13 o 26% do 30,45 EUR/100 kg. Duży wzrost popytu spowodował, że ceny masła na giełdach europejskich zwiększyły się w tym okresie o 87% do rekordowych 4809 EUR/t.
 
W ocenie Teresy Zdziarskiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, odtłuszczone mleko w proszku, względem dużych zapasów w UE, podrożało o 18% do 1909 EUR/t. Ceny zbytu sera Cheddar na rynkach unijnych wzrosły o 27% do 3390 EUR/t.
 
Krajowy rynek mleka znajduje się pod wpływem dobrych uwarunkowań międzynarodowych. Większy popyt przemysłu mleczarskiego na surowiec, stymulowany rentownym eksportem powoduje, że dostawy mleka w 2017 roku są wyraźnie większe, a ceny skupu mleka znacznie wyższe niż w roku poprzednim.
 
W lipcu skup mleka wyniósł 998,8 mln l i był o 6,6% większy niż w lipcu ub. roku. Za 1 hl mleka rolnicy otrzymywali 134,96 zł, tj. o 33,3% więcej niż przed rokiem. W okresie styczeń-lipiec br., w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., skup mleka zwiększył się o 4,2% do 6,7 mld l, a poziom cen skupu o 26,9% do 132,38 zł/hl.
 
Ceny mleka surowego w Polsce pozostają konkurencyjne względem płaconych w „starych” krajach Unii Europejskiej (UE-15). W pierwszych siedmiu miesiącach 2017 r. cena skupu mleka w Polsce wyrażona w euro wyniosła 30,83 EUR/100 kg i była o 9% niższa niż w UE-15, ale o 1% przewyższała średnią cenę w UE-13.


Tagi:
źródło: