Jak podała Informacyjna Agencja Radiowa, Parlament Europejski zapowiada bardziej rygorystyczne i dotkliwsze kary dla oszustów dopuszczających się fałszowania żywności.
W przyjętej przez Parlament Europejski rezolucji, posłowie proponując skuteczne przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu nieuczciwej produkcji żywności, przypomnieli o wykrytych w 2013 roku aferach. Odnieśli się m.in. do stosowania soli drogowej do celów spożywczych, sprzedaży zwykłych jaj jako produktów ekologicznych oraz zastosowania mięsa końskiego zamiast wołowiny. Zdaniem posłów, oszustwa w dużej mierze podważyły zaufanie konsumentów. Z badań wynika bowiem, iż jedna trzecia mieszkańców Unii Europejskiej nie dowierza informacjom podawanym na etykietach produktów żywnościowych.
W rezolucji podkreślono także, że na terenie krajów Wspólnoty nie odobiązywała do tej pory powszechna definicja oszustwa w branży spożywczej, dlatego jej opracowanie zlecono Komisji Europejskiej. Wspomniano również o konieczności wprowadzenia systemu niezapowiedzianych, częstych kontroli oraz stworzenia systemu współpracy pomiędzy instytucjami kontrolnymi w krajach Wspólnoty. Jednocześnie zwrócono uwagę na zaostrzenie kar, które zdaniem posłów powinny być dwukrotnie wyższe od korzyści uzyskanej z oszustwa. Natomiast w przypadku recydywy, groziłaby utrata licencji.
Według polskich ekspertów, obecne stanowisko Parlamentu Europejskiego może przyspieszyć konsolidację rozproszonych instytucji kontrolnych w Polsce. A to z kolei powinno pozwolić na skuteczniejsze ściganie nieuczciwych producentów i sprzedawców żywności.
źródło: Gospodarz.pl/IAR, foto:
sxc.hu