Z informacji podanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w maju bieżącego roku nastąpił kolejny wzrost przetworów stałych – przeciętnie o 8% wobec poprzedniego miesiąca. Spośród tych artykułów na rynku krajowym najbardziej podrożało odtłuszczone mleko w proszku, bo o prawie 10% w relacji miesięcznej oraz masło – o około 8%.
W tym czasie niewielkie obniżki miały miejsce w przypadku serów – spadek o 2% wobec kwietnia, a także przetworów płynnych, czyli mleka, śmietany i jogurtów – o prawie 4%.
Z kolei w okresie od stycznia do maja największe zmiany można było zaobserwować w obrębie OMP. W tym czasie nastąpił prawie 20-procentowy wzrost cen. Na drugim miejscu uplasowało się masło, którego notowania podskoczyły o blisko 16%, a przetworów płynnych – o 5%. Obniżki cen obserwowano natomiast w przypadku serów i twarogów – o 2%.
Eksperci przewidują, iż w związku z kształtowaniem się koniunktury na rynku światowym, jest bardzo możliwe, iż kolejne miesiące przyniosą nieznaczne pogorszenie warunków funkcjonowania krajowych przetwórców mleka. Jednocześnie osłabnie złoty i wzrośnie konkurencja o surowiec, co przyczyni się do rosnących kosztów przetwórstwa.