Ceny przetworów mleczarskich na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) ceny masła, po notowanej w czerwcu br. zwyżce, w dniu 18 lipca uległy spadkowi. Giełdowa cena tego tłuszczu ukształtowała się w granicach 4.750 USD/t, a zatem była o 0,5% mniejsza niż dwa tygodnie wcześniej i przed miesiącem. W obrębie roku masło potaniało o 12%. Zniżki cen przeważają na rynku mleka w proszku.
W omawianym czasie cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 3.838 USD/t i była o 1% niższa niż na początku lipca i miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku sprzedawano po 4.300 USD/t, tj. o 4% taniej niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku mleko w proszku potaniało o 7–8%.
W Oceanii od marca 2014 r. notowany jest zniżkowy trend cen masła oraz mleka w proszku. W dniu 18 lipca 2014 roku za masło otrzymywano 3.600 USD/t, czyli mniej o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku wynosiły 3.713 USD/t, a pełnego mleka w proszku 3.500 USD/t i były mniejsze o 5–6% niż w poprzednim notowaniu i o 5–12% niż w porównywalnym okresie czerwca tego roku. W Oceanii masło było tańsze niż przed rokiem o 13%, OMP o 18%, a PMP o 29% tańsze.
W USA ceny masła od początku 2014 r. wykazują tendencje wzrostowe. Na giełdzie w Chicago 18 lipca tego roku za tłuszcz ten otrzymywano 5.467 USD/t, a więc więcej o 4,5% niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem.
Od kwietnia br. przeważają spadki cen odtłuszczonego mleka w proszku. W końcu drugiej dekady lipca 2014 roku cena tego proszku wyniosła 4.002 USD/t i była o około 1% niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP było droższe o 3%, a masło o 66%.